Hvad er kognitiv adfærdsterapi?
Metakognitiv terapi og Mindfulness?
Kognitiv adfærdsterapi (KAT) er en terapeutisk tilgang, der sigter mod at identificere og ændre negative og uhensigtsmæssige tanker – og negative og uhensigtsmæssige adfærdsmønstre. Den er baseret på den antagelse, at vores tanker, følelser og handlinger er indbyrdes forbundne, og at negative tankemønstre kan føre til psykiske problemer og dårlig mental sundhed. KAT er den mest anvendte terapiform i den vestlige verden og er meget veldokumenteret og evidensbaseret. Sundhedsstyrelsen i Danmark anbefaler KAT til angst, depression og stress.
Kognitiv terapi er en korttids terapiform. I et forløb mødes terapeuten og klienten oftest én gang ugentligt over 6 – 10 uger. Kognition betyder tanke evne eller den måde du anskuer og tænker på i forskellige situationer.
Lad os se det i en dagligdags situation:
Forestil dig, at du bliver bedt om at holde et oplæg om nye tiltag på næste personalemøde, eller en tale til moster Oda, til den næste store familiefest.
Helt afhængigt af hvordan du tænker om sådan en opgave, vil det påvirke dine følelser. Måske vil du tænke: ”Det er ingen problem – den fikser jeg”. Eller måske vil du tænke: ” Det kan jeg vist ikke finde ud af, jeg vil fjumre og kludre i det. Jeg rødmer og glemmer det halve, og de andre vil grine af mig – jeg må hellere sige fra”.
To vidt forskellige udfald af samme situation. Dette er bare et tænkt eksempel. Men kan du forestille dig, hvilke følelser de to måder at tænke på udløser?
- Det første: glæde og selvtilfredsstillelse.
- Det sidste: tristhed og ængstelse.
Vi kan altså konkludere, at tanker påvirker vores følelser.
Hvis vi nu antager, at du står i en situation hvor du er kommet til kort og føler ubehag.
Kan du forestille dig, at det også vil påvirke dine handlinger?
Hvis du er meget overbevist om, at det overhovedet ikke vil gå at holde den tale til familiefesten, selvom de andre presser lidt på, hvad vil du så gøre?
Vil du overveje helt at melde afbud?
Stikke en lille hvis løgn om, at du har fået ondt i halsen og ikke kan komme? Måske.
Men nu kan vi konkludere at tanker påvirker følelserne og den måde vi kommer til at agere i situationen. Vi kan endda gå et skridt videre og påstå, at det også vil kunne give os nogle ubehagelige kropslige reaktioner. Det kunne være du alligevel valgte at holde talen, men var usikker og nervøs over din kunnen. Det vil måske kunne mærkes ved hjertebanken, svedige hænder, tørhed i munden, kvalme e. lign.
Kognitiv terapi, coaching og mindfulness
har alle de redskaber der skal til for at styrke din mentale sundhed, trivsel og træning.
I kognitiv terapi arbejders der problemløsende ud fra nuværende problemsituationer, samtidig med at der anvendes psyko-edukation; altså undervisning/indsigt i stress, angst eller depression. Ligeledes kan der anvendes forskellige arbejdsskemaer til at løse og give indsigt i de forskellige problematikker. Du vil altså kunne lære at holde en tale, eller et oplæg til et personale, ved at ændre dine tanker og din adfærd, eller anvende teknikker fra Meta eller mindfulness.
Kognitiv terapi er den mest anvendte og den teori med bedst dokumenteret virkning i hele den vestlige verden. Der forskes meget i det og den viser sig bedst til: stress, angst, depression og lavt selvværd. Den anvendes i det etablerede behandlingssystem. Der har gennem de sidste par årtier været en række tv- udsendelser om mennesker med forskellige problemstillinger, som stress, angst og depression. I de programmer blev de behandlet med kognitiv terapi.

Den kognitive grundmodel
Diamanten
Vi er i en given situation. Du tænker helt automatisk noget om situationen, dette påvirker dine følelser, der påvirker din konkrete adfærd i situationen og giver dig fysiologiske reaktioner i kroppen.

Meta kognitiv terapi
Vi får i gennemsnit 70.000 tanker om dagen. Vi kan ikke kontrollere hvilke tanker vi får, men vi kan lære at kontrollere hvad vi gør ved dem. Når vi får en bekymringstanke/ triggertanke behøver vi ikke tage os af den, eller vi kan hensætte den til vi åbner i bekymringskiosken. – det er blot en tanke.
Her får du redskaber til at lære at stoppe grublerierne der oftest kommer efter en bekymringstanke.
Det er grublerierne der påvirker vores følelser. Altså vi tænker os til angst, depression og stress.
Mindfulness
Gennem opmærksomhedsøvelser – meditation, bliver du observatør på dine egne tanker. Hvad er det egentligt jeg tænker nu hvor jeg mærker mistrivsel. Hvad giver mig stress, tristhed, bekymring eller frustration?
En tanke er kun en tanke.
Definition på mindfulness: At være til stede i nuet, på en bevidst måde, uden at dømme eller vurdere.
Mindfulness er et stærkt rebskab og jeg benytter ofte enkelte øvelser i kombination med kognitiv adfærdsterapi eller Meta kognitiv terapi.
Mindfulness er at være tilstede i nuet på en bevidst måde – uden at dømme og vurdere
Jeg er uddannet Kognitiv psykoterapeut og har arbejdet med metoden i mere end 25 år.